К основному контенту

Напис.

Напис - це компонент, який використовується для виведення текстових повідомлень.

 Щоб розмістити напис на формі, потрібно підвести вказівник до кнопки TLabel на вкладці Standard вікна середовища Lazarus і двічі клацнути ліву кнопку миші.
 Властивості напису Top, Left, Name, Enabled, Visible, Font аналогічні відповідним властивостям кнопки. Значення властивості Color напису визначає колір його фону. Змінення значення цієї властивості приводять до змінення кольору фону напису, як це відбувається для форми.
 На відміну від форми і кнопки, значення властивостей Height і Width для напису не можна змінити на вкладці Властивості або перетягуванням. Висота і ширина напису визначаються текстом, розташованим у цьому наптсі. Якщо змінити текст у полі Caption, то відповідно до його довжини зміниться ширина напису.
 Текст напису можна вводити і редагувати як у полі Caption, та і у вікні Редактор рядків.
 Виділити напис можна, вибравши його на формі або вибравши ім'я в полі Components вікна Інспектор об'єктів.
 Якщо виділити напис, то на вкладці Події вікна Інспектор об'єктів можна вибрати подію, для якої система створить заготовку процедури - обробник подій цієї події.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

СТВОРЕННЯ САЙТУ ЗАСОБАМИ ОНЛАЙН-СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ ВМІСТОМ ВЕБ-САЙТІВ

З 9-го класу ви знаєте, що розробка веб-сайтів складається з кількох етапів . Ці ета- пи подібні до етапів розв’язування задач із використанням комп’ютера . Нагадаємо їх: 1 . Постановка завдання . На цьому етапі визначається мета створення сайту, його основна тематика, аудиторія потенційних відвідувачів, перелік сервісів для розміщення на сайті та ін . 2 . Визначення внутрішньої структури сайту . На цьому етапі складається перелік розділів сайту для формування системи навігації та список веб-сторінок, визнача- ються зв’язки між ними . Результатом повинна стати мапа (карта) сайту — схема, що візуально відображає ієрархію сторінок сайту, зв’язки та переходи між ними . 3 . Розробка структури веб-сторінок . На цьому етапі створюється макет веб-сторінок — схема розташування на сторінках основних блоків: заголов- ка, блоків навігації, інформаційних і рекламних блоків, підвалу тощо . 4 . Розробка дизайну сторінок сайту . Дизайн сторінок включає набір значень властивостей текстових і гра

ЕРГОНОМІКА РОЗМІЩЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ НА ВЕБ-СТОРІНЦІ. ПОНЯТТЯ ПРОСУВАННЯ ВЕБ-САЙТІВ І ПОШУКОВОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ

ЕРГОНОМІКА РОЗМІЩЕННЯ ОБ’ЄКТІВ НА ВЕБ-СТОРІНЦІ Дизайн веб-сайту, як і дизайн комп’ютерних презентацій, базується на законах ком- позиції, колористики та ергономіки . Вимоги до ергономіки веб-сайту обумовлені призна- ченням сайтів та особливостями сприйняття відомостей, що подаються у вікні браузера . У процесі створення веб-сайту важливо спланувати його структуру так, щоб ко- ристувачам Інтернету було максимально зручно працювати з вашим сайтом . Ергономіка (грец . έUJR9 — праця, QώPR9 — закон) — це наука, яка вивчає особ- ливості виробничої діяльності людини з метою забезпечення ефективності, безпеки та зручності цієї діяльності . Ергономічний сайт — це сайт, що забезпечує необхідні зручності відвідувачеві, зменшує фізичну та психологічну втому, зберігає здоров’я та працездатність . Складовою частиною ергономіки сайту є ступінь зручності та простоти веб-сайтів у використанні для користувача без потреби проходження спеціального навчання . Будь-яка людина повинна мати можливість інт

Розміщення мультимедійних файлів в інтернеті

     В Інтернеті є значна кількість сайтів, що надають послуги з розміщення мультимедійних файлів. Зазвичай для розміщення файлів на сайтах потрібно мати відповідний акаунт.      Одним з розповсюджених сервісів для розміщення відеофільмів є  YouTube  (https://www.youtube.com). Для завантаження фільмів  на сайт  YouTube  потрібно створити власний канал, який у подальшому буде містити добірку відеофайлів користувача. Користувач може керувати доступом до перегляду кожного з відеофайлів, установлюючи певний рівень конфіденційності.       Значна частина редакторів відео мають зособи для розміщення відеофільмів в Інтернеті, наприклад такі програми, як  Кіностудії Windows  та  OpenShot.      Мультимедійні файли, призначені для розміщення в Інтернеті, називають подкастами, а тих, хто створює такі файли,  подкастерами.